ASOCIATIA COPYRO - SOCIETATE DE GESTIUNE A DREPTURILOR DE AUTOR

Optiunea pentru impozit final 16%

Incepand cu 1 ianuarie 2016, avand in vedere Noul Cod fiscal, regimul de impozitare al veniturilor din drepturi de proprietate intelectuala se modifica substantial.

Pana la 31 decembrie 2015
Beneficiarul veniturilor din drepturi de autor putea opta intre doua modalitati de impozitare, respectiv:
– o cotă de impunere de 10% (impozit anticipat) la venitul brut din care se scad contribuțiile sociale reținute la sursă, daca este cazul;
– o cota de impunere de 16 % (impozit final) aplicata la venitul brut.

Incepand cu 1 ianuarie 2016
Beneficiarul veniturilor din drepturi de autor poate opta intre doua modalitati de impozitare, respectiv:
– o cotă de impunere de 10% (impozit anticipat) aplicata la venitul brut;
o cota de impunere de 16 % (impozit final) aplicata la venitul brut, din care se scade cota forfetară de cheltuieli de 40% si contribuţiile sociale (contributia la pensii si la sanatate), daca este cazul.

Observam astfel ca, in sfarsit, incepand cu anul 2016 se intra in normalitate. Nu era normal ca impozitul de 16% sa se aplice la venitul brut asa cum se intampla pana la 31 decembrie 2015. Pentru a-si pastra caracterul de „impozit final”, era normal ca inca de la momentul retinerii la sursa a impozitului beneficiarul venitului sa aiba dreptul la deducerea cheltuielilor forfetare si a contributiilor sociale.

Desi pare greu de crezut, incepand cu 1 ianuarie 2016, este mai „rentabila”  optiunea pentru retinerea la sursa a unui impozit de 16%, decat pentru cota de 10%. Impozitul de 10% se aplica la venitul brut, pe cand cota de 16% se aplica la venitul brut diminuat cu cota forfetară de cheltuieli de 40% si cu contributiile sociale, daca este cazul.

Nota: in cazul mostenitorilor si a remuneratiei compensatorii pentru copia privata, cota  forfetara este egala cu comisionul organismului de gestiune.
Exemple

impozit anticipat 10% : 1000 lei (suma bruta) x 10% = 100 lei impozit anticipat
In aceasta situatie, beneficiarul venitului va depune pana la 25 mai anul urmator la ANAF, declaratia 200 privind veniturile realizate, in vederea regularizarii impozitului.

impozit final 16%: (1000 lei suma bruta – 40% cota forfetara – contributiile sociale obligatorii* ) 16% = 96 lei impozit final

*este de retinut ca incepand cu 1 ianuarie 2016 se datoreaza obligatoriu CAS de 10,5% chiar daca persoana beneficiara a venitului este salariata, iar in ceea ce priveste contributia la sanatate (CASS) de 5,5% regimul va fi identic cu cel din anul 2015.


In situatia retinerii impozitului final de 16%, beneficiarul venitului nu mai are obligatia depunerii declaratiei 200 privind veniturile realizate in anul urmator.

Pentru a va exprima optiunea pentru retinerea la sursa a impozitului final de 16%, va rugam sa ne transmiteti completat formularul urmator:

Nota:
Pentru veniturile din drepturi de proprietate intelectuala, organismul de gestiune colectiva COPYRO are obligatia de a calcula, de a retine și de a plati impozitul anticipat de 10%  din veniturile platite (in lipsa optiunii beneficiarului pentru impozit final de 16%).
In situatia 
in care s-au efectuat deja plati catre dumneavoastra cu retinerea impozitului anticipat de 10% , optiunea pentru retinerea impozitului final de 16%, va putea fi aplicata potrivit Codului Fiscal incepand cu exercitiul financiar urmator. Platile anticipate obligatorii de 10%, vor ramane in vigoare pana la sfarsitul exercitiului financiar, beneficiarul avand obligatia depunerii declaratiei 200 pana la 25 mai anul urmator.